maanantai 2. maaliskuuta 2009

Onko teilläkin ahdasta?

Eilen oli Hesarissa juttu lapsiperheistä, he kun asuvat niin ahtaasti muihin verrattuna. Ja kaikkein ahtaimmin asuvat tietysti pääkaupungissa asuvat. Keskimäärin helsinkiläislapsella on tilaa omistusasunnossa 24 neliötä, vuokralla alle 21 neliötä. Vantaalaislapsella on sentään käytössään 31 neliötä, joka on myös koko maan keskiarvo.

Lisäksi jutussa esiteltiin kolme perhettä, kaikissa vanhemmat ja kaksi lasta. Heidän asuntonsa olivat 86 neliön kerrostalo, 95 neliön erillistalo ja 102 neliön omakotitalo. Kaikki siis asuivat ahtaasti.

Meillä hymähdeltiin kun luin juttua miehelle. Perheessämme on seitsemän jäsentä, joten päästäksemme Vantaan ja koko maan keskiarvoon asuntomme tulisi olla 217 neliötä. Arvatkaa onko? Ei ihan, meillä on ruhtinaalliset 90 neliötä, joka tekee hiukan alle 13 neliötä per nenä.

Hassua on että emme koe asuvamme mitenkään erityisen ahtaasti. Olemme asuneet tässä esikoisen syntymästä lähtien, ja kotimme on sopeutunut ottamaan vastaan jokaisen lapsen senkin jälkeen. Tai siis me olemme sopeutuneet. Ei, meillä ei ole lapsilla omia huoneita. Juu, meillä jonotetaan välillä siihen ainoaan vessaan tai suihkuun, jotka luojan kiitos ovat kuitenkin eri ovien takana. Kyllä, lapsemme saavat tuoda kavereitaan koulun jälkeen kotiinsa, tosin koululaiset yleensä sopivat keskenään etteivät tuo samana päivänä ainakaan montaa kaveria. Ja kyllä, meillä on vietetty lastemme synttäreitä ja mm. kaikkien ristiäiset kotona, vieraita parhaimmillaan lähes 30 + oma väki.

Onneksi meillä on kohtuujärkevä pohja asunnossamme, tosin pieniä miinuksia löytyy. Alunperin yksitasoisessa 3h+k+s asunnossa muutettiin tasakatto harjakatoksi joskus 90-luvun alussa, jolloin sinne saatiin lisää tilaa. Toki portaat piti sijoittaa jonnekin, ja siinä sitten katosivat eteisen säilytystilat. No mieluummin otan kuitenkin nuo yläkerran lisäneliöt kuin sen eteisen kaapin. :) Ja portaista on sekin hyvä puoli, että sinne alle saa mahdutettua useat rattaat! Nyt siellä majaa "vain" neljät, kun kaikki ylimääräiset on myyty. On siellä joskus ollut kuudetkin, mutta silloin osan piti olla jo kasaan taitettuna, nuo neljät mahtuvat oikein hyvin sinne .

Yhden vessan ongelma joskus vaivaa, mutta harvoinpa kolmioissa on kahta vessaa. Ylös saattaisi olla mahdollista sellainen rakentaa (naapurikin on tehnyt, eikös se jo melkein riitä rakennusluvaksi!), mutta emme ole jaksaneet ryhtyä puuhaamaan moista vielä. Ja sitäpaitsi, kuopuskin käyttää vielä vaippoja ja pottaa, eihän vessan käyttäjiä ole kuin kuusi.

Onneksi sopu sijaa antaa, olemme toistaiseksi mahtuneet siis ihan kivasti. Tosin siinä vaiheessa kun vanhin lapsemme on 17-vuotias, on nuorinkin jo 7v ja muut jotain siltä väliltä, suurin osa murrosikäisiä (apua!). Tilantarve saattaa olla todellakin erilainen kuin nyt, mutta turha sitä on vielä murehtia. Siihenhän on vielä kuusi vuotta aikaa, ja siitä parin vuoden päästä esikoinenkin kai muuttaa jo pois kotoa. Tuskin jää kovin pitkäksi aikaa näihin ahtaisiin nurkkiin asumaan!

7 kommenttia:

 1. Hei! Meidän perhe asustaa 79,5 m2 kolmiota, perheemme jäsenluku kylläkin vaihtelee kolmesta viiteen vuoroviikoin. :) Ihan hyvin ollaan mahduttu, mutta talonosto polttelee kyllä jo vallan kamalasti! Sopu sijaa antaa! ...itsekään en kyllä kieltäytyisi useammasta kuin yhdestä vessasta. :D

  VastaaPoista
 2. Meillä on 68m2, 3h+k+s. Tällä hetkellä meitä on kolme ja huhtikuusa syntyy vauva. Ei näillä vuokrilla isompaa (hyväkuntoista, saunallista, kohtuu hyvältä alueelta) vuokrata.:) Tosin pohdimme kuumeisesti hakisimmeko Vantaan kaupungilta vuokratonttia ja laitettais oma tönö pystyyn.

  VastaaPoista
 3. Kiinnostaisko muuten postata rattaista? Meillä on tuplat nyt hakusessa ja Phil&Tedsit Limenä on varmaan meille tulossa. Toisaalta mietin Emmaljungan twin city crossejakin, mutta en osaa päättää!!! "Tavalliset" rattaatkin kiinnostaa tietenkin aina, vaikka mikään ratasfriikki en olekaan.;)

  VastaaPoista
 4. Voisin omia kokemuksia meillä käyneistä rattaista kertoakin, vaikkei niitä ihan kauheasti ole ollutkaan. "Less is more" on hyvä periaate tässäkin (kuten vaatteissakin), mutta joskus siitä vain lipsuu...

  VastaaPoista
 5. Meillä 115m2 ja 6 henkeä.

  Itse ajattelen asuvamme ihan väljästi.

  Äitini esim. syntyi 50-luvulla Pohjois-Karjalaan, jossa heillä oli isänsä rakentama tölli suon laidalla, n.50m2 jossa asui 7lasta, 2 aikuista ja talvella olivat vielä pikku-possut porstuassa lämpimässä ja joskus majoitettu myös tukkimiehiä tai kulkukauppiaita lattialla väliaikaisesti-

  sopu sijaa antaa=)

  VastaaPoista
 6. Niinhän se on että ajat muuttuvat, ja aika nopeasti. Kohta on varmaan lähes huostaanottoperuste jos jokaisella lapsella ei ole omaa huonetta. :(

  Me asumme tosiaan ahtaasti, mutta useinmiten vain muiden mielestä.

  VastaaPoista
 7. Meillä on täällä maalla 250m2 omakotitalo ja iso piha :o) Perheeseen kuuluu 6 lasta vanhempien kera, 2 koiraa, 3 kissaa ja 4 kania. Lisäksi päiviä on sulostuttamassa 2 hoitolasta.

  Pienempäänkin mahtuisi, mutta toisinaan on ihanaa kun muksut leikkivät yläkerrassa ja täällä alhaalla on ihanan rauhaisaa :o)

  Meillä on muuten 3 vessaa, mutta arvatkaapa onko kaikki menossa aina tuohon yhteen.....

  VastaaPoista